Watervoorziening - een hoge waterkwaliteit dankzij polyethyleen - Aliaxis

Uitdaging

Watervoorziening: een hoge waterkwaliteit dankzij polyethyleen

Hoge waterkwaliteit is van cruciaal belang om te kunnen voldoen aan de voorschriften van de drinkwaterverordening en de EU-richtlijn voor drinkwater. Het drinkwaternetwerk moet stabiel, veilig en hygiënisch zijn. 

Alleen al in 2020 omvatte het drinkwaternetwerk in Nederland een lengte van 120.000 km. Met de groeiende infrastructuur in ons land, neemt dit alleen maar toe. Netwerkleveranciers, drinkwaterbedrijven en besluitvormers in de watervoorziening  moeten voldoen aan de hygiënische eisen in het netgebruik en  de levensduur van de leidingen  garanderen door  geschikte onderdelen te gebruiken - en zo te zorgen voor een betrouwbaar waterdistributiesysteem en een hygiënische drinkwatervoorziening.


Hoe wordt hygiëne in het drinkwaternetwerk bereikt?

Bij de behandeling van  grondwater, oppervlaktewater of regenwater   voor  de productie van drinkwater, moet de hygiënische veiligheid van het water worden gegarandeerd. Maar ook het verdere transport in het drinkwaternet en de gebruikte waterleidingen zijn van cruciaal belang:  de duurzaamheid  en hoge hygiënische normen van kunststof buizen, afsluiters, aanboorkogelkranen, moffen, fittingen  en flenzen zijn hier belangrijk. Afzettingen op de binnenwand kunnen al gauw leiden tot ontkiemende micro-organismen bij gebruik van  conventionele materialen.

De oplossing: polyethyleen.

Voor onze producten, zoals buizen, hulpstukken of armaturen  gebruiken wij PE100 – een hightech materiaal bestaande uit thermoplastisch polyethyleen. Het heeft een hoge weerstand tegen scheurvorming en is bijzonder hygiënisch en efficiënt.

Slijtvaste waterleidingen van polyethyleen

Polyethyleen beschikt over uitstekende eigenschappen als het gaat om waterveiligheid en hygiëne. Het materiaal zorgt voor een gladde binnenwand waardoor verstoppingen voorkomen worden en het risico op afzettingen of aanslag worden verminderd.

In plaats van uitgebreide afzettingen wordt er in de waterleidingen slechts een fijne biofilm gevormd. De belangrijkste oorzaak van hygiënische risico’s in de watervoorziening – grotere onstabiele afzettingen die losraken – wordt dus grotendeels voorkomen. De waterleidingen zijn ook  robuust en bijzonder duurzaam met een verwachte theoretische levensduur van circa 100 jaar.

Wettelijk compliant: PE 100 en de drinkwaterverordening

Wettelijke hygiënische voorschriften moeten worden nageleefd. Alle onderdelen van PE 100 zijn getest en beoordeeld voor gebruik met drinkwater, gas en waterstof conform  de juiste normen en testspecificaties.

De voordelen van polyethyleen in de watervoorziening in één oogopslag

  • Duurzaam: verwachte levensduur van 100 jaar
  • Betrouwbaar: vrijliggende weerstandsdraden  voor homogene, permanenteen veilige verbindingen
  • Hygiënisch: vermijding van deposito's en afzettingen
  • Voldoet aan de wettelijke normen: Componenten van PE 100 getest volgens de drinkwaterverordening

Rustig nalezen?

Benieuwd naar onze oplossingen?

Veiligheidsfittingen FRIALEN

Gereedschap FRIATOOLS

Mechanische koppelingen en klemmen FRIACORE

Klemfittingen

Case study: De efficiënte oplossing voor het maken van aftakkingen

Het maken van een aftakking op een in gebruik zijnde HDPE leiding kan een enorme klus zijn. Met de Frialen elektrolaszadels zijn aftakkingen eenvoudig te realiseren, tegen aanzienlijk lagere kosten en in minder tijd. Afhankelijk van de omstandigheden ter plekke kan zelfs tot 60% bespaard worden.

Een aansprekend project dat we hebben mogen uitvoeren is een d 710mm bluswatertransportleiding in de Europoort haven in Amsterdam.  Hier zijn met behulp van Frialen vacuumzadels SA-XL aftakkingen gemaakt op een onder bedrijfsdruk staande hoofdtransportleiding.


Neem contact op

Arno Dokman
Business Development Manager – Industrie & Infra
+31(0)6 13 105 249
arno.dokman@aliaxis.com