Frialen biedt de oplossing voor aftakking bluswaterleiding - Aliaxis
Sorry, your browser does not support inline SVG.

De Rotterdamse haven is de grootste zeehaven van Europa en is de plek waar grenzeloze ambities worden waargemaakt. Het havengebied is Europa’s belangrijkste industriecomplex. Veiligheid is in de haven topprioriteit. Evides Industriewater is de water-op-maat partner voor de gehuisveste industrie en beheert essentiële watertransportnetwerken voor o.a. de brandbestrijding. Vanwege veiligheidsoverwegingen moeten de bluswatertransportleidingen operationeel blijven, ook als nieuwe aftakkingen vanaf de PE hoofdleiding voorzien zijn.

Een oplossing werd gezocht voor een d 250mm aftakking, terwijl de d 710mm hoofdleiding op bedrijfsdruk moest blijven. De brandwatertransportleiding betrof een d 710mm, PE100, SDR 13,6 leiding met een bedrijfsdruk van ca. 5 bar. De aftakking was nodig voor het aansluiten van een nieuwe tankterminal.

Sorry, your browser does not support inline SVG.
De oplossing

Aliaxis koos voor een Frialen spie-eind vacuümzadel SA-XL 710/250, geprefabt met een PN10 flensaansluiting. Het samenbouwen en testen van fittingen vond plaats in de Aliaxis fabriek Mannheim.
Het geprefabte vacuümzadel werd geprepareerd voor het kunnen doorvoeren van de boorkop van het aanboortoestel. De vacuümpomp, bedoeld voor het onder vacuümdruk brengen van het zadel en daarmee de fixatie op de PE transportleiding, en de vacuümstop voor de d 250mm aftakking, werden door Evides aangeschaft. Deze gereedschappen kunnen worden hergebruikt voor toekomstige projecten.
Voor het aanboren onder bedrijfsdruk werd gebruik gemaakt van een Hütz & Baumgarten toestel, met een 195 mm Perfekt – 3 boorkop. Deze speciale boorkop zorgt voor een geringe hoeveelheid spanen die volledig in de schilboor worden opgevangen.

Realisatie

Voor het plaatsen van het geprefabte SA-XL vacuümzadel op de transportleiding werd de aanboorpositie  bepaald en de locatie van het lassen grondig geprepareerd en gereinigd. Voor het voorverwarmen en het lassen van het zadel werd gebruikt gemaakt van de nieuwste generatie lasapparaat Friamat prime eco met Bluetooth verbinding en appbediening. Het documenteren van de lasprocedure, inclusief GPS-bepaling, fotoverwerking en commentaar verliep zeer eenvoudig en intuïtief via de app. Na de voorgeschreven koeltijd werd een vacuümtest verricht en op de DN250 mm flensaftakking een afsluiter gemonteerd. Vervolgens werd het aanboortoestel geïnstalleerd en de aftakking onder bedrijfsdruk aangeboord. Nadat de aanboring succesvol was gerealiseerd, werd de aftak-constructie ontlucht, de aanboorspil teruggetrokken en de afsluiter gesloten. Daarna kon het aanboorapparaat worden verwijderd. Aanboorspanen en het verwijderde deel van transportleiding zijn achtergebleven in de speciale boorkop.

Opsomming

Het selecteren van de innovatieve Frialen SA-XL vacuümzadel-techniek en het aanboren onder bedrijfsdruk bood een betrouwbare oplossing. Er werd een aftakking gerealiseerd, terwijl de  hoofdtransportleiding gedurende werkzaamheden onder bedrijfsdruk bleef en daarmee werd de aanvoer van water voor de brandbestrijding in de regio gegarandeerd. Door het succesvolle eindresultaat staan vervolgprojecten in de planning.

De Frialen SA-XL zadels kunnen worden gelast op iedere gewenste positie, zonder dat een gehele ontgraving van de buis noodzakelijk is. Er is geen bandspansysteem nodig. Door het SA-XL zadel in de fabriek te prefaben kon de installatietijd op locatie behoorlijk worden ingekort. De gehele werkzaamheden werden binnen een tijdsbestek van 3 uur gerealiseerd. Geen downtimes en productieverlies.

Kom in contact

Arno Dokman
Business Development Manager – Industrie & Infra
+31(0)6 13 105 249
arno.dokman@aliaxis.com