EPD voor Akasison: een duurzaam streepje voor
EPD voor Akasison: een duurzaam streepje voor
Sorry, your browser does not support inline SVG.

Als eerste hemelwaterafvoersysteem met volvulling een categorie 1-kaart in de Nationale Milieu Database

Het totale Akasison hemelwaterafvoersysteem met volvulling (PE) heeft nu als eerste volvulsysteem een EPD en categorie 1-kaart in de Nationale Milieu Database. Het is vooral goed nieuws voor bedrijven die circulair willen bouwen en te maken hebben met grote dakoppervlakken of  hoogbouw.

Dankzij de lange levensduur van Akasison hemelwaterafvoer met volvulling is hergebruik goed mogelijk. Als hergebruik niet langer een optie is, biedt producent Aliaxis een terugnamegarantie en zorgt voor recycling. Het levert Akasison een relatief lage milieukostenindicator (MKI) op.

Gemakkelijk doorrekenen
Normaal gezien wordt een EPD voor een individueel product verstrekt, niet voor een totaalsysteem. Adviseur circulair bouwen Cor van Dijken legt uit waarom dat voor Akasison anders is: “Het Akasison-systeem kent allerlei onderdelen. Je kunt je voorstellen dat het ondoenlijk is voor een bouwfirma om bij een dakoppervlak van 5.000 vierkante meter vooraf exact aan te geven hoeveel bochten, moffen en andere onderdelen gebruikt gaan worden. De MKI is daarom bepaald op een gemiddelde per vierkante meter dakoppervlak. Dat maakt het maken van impactberekeningen een stuk gemakkelijker.”

Verschil tussen bouwen en niet bouwen
Met de toenemende druk van regelgeving zoals de EU Taxonomie, strengere eisen van de opdrachtgever en de incentive van onder andere duurzaamheidscertificaten, groeit de vraag naar bouwmaterialen met een EPD. Mariska Graveland, business development manager voor Akasison, vertelt: “Ik sprak laatst een klant die aan het puzzelen was om de vereiste BREEAM-score te halen. De inzet van Akasison kan dan net het verschil maken tussen wel of niet kunnen bouwen. En dat zal de komende jaren alleen maar sterker worden door strengere regels vanuit Europa.” Ook Kor Datema, directeur van de Leidinggroothandel, is enthousiast: “Met de EPD toont Akasison aan dat goed en snel prima samen kan met duurzaam.”

Aardverschuiving voor de bouwsector
Tijdens de levenscyclusanalyse (LCA) is er onder meer gesproken met toeleveranciers, gekeken naar de verpakking en efficiënt transport naar de bouwplaats, maar ook naar hergebruik als een pand wordt gesloopt. Commercieel directeur Hilbert Pool: “HDPE-buizen hebben een veel langere levensduur dan de gemiddelde levensduur van een pand. Hergebruik is dus heel goed mogelijk. Daarnaast bieden we afnemers een terugnamegarantie, waarbij we zorgen voor recycling. Het is een aardverschuiving voor de sector om zo naar materialen te kijken. Het geeft veel energie om daarin zelf het initiatief te nemen en zo een bijdrage te kunnen leveren aan duurzamer bouwen.”

Duurzaam innoveren
Aliaxis heeft een Hydro-Dynamics Experience Centre in Panningen (Limburg) waar met principes van stromingsleer innovatieve oplossingen worden ontwikkeld voor efficiënte afvoer van hemelwater. Extreme regenbuien komen nu al steeds vaker voor in Nederland en zullen in frequentie en hevigheid gaan toenemen, voorspellen klimaatwetenschappers. Met het juiste systeem en engineering op maat, kan Aliaxis opdrachtgevers de zekerheid bieden dat een dak desondanks met minder materialen duurzaam en veilig kan worden gebouwd.

Kom in contact

Mariska Graveland
Business Development Manager Akasison
+31(0)6 21 347 986
mariska.graveland@aliaxis.com
Mariska Graveland

Akasison - EPD brochure
2.4 MB, PDF get_app
Akasison - Brand range brochure
1 MB, PDF get_app